Hamilelikte Horlama Nedenleri
12 Temmuz 2024

Hamilelikte Horlama Nedenleri

Hamilelikte Horlama

Hamilelikte horlama, pek çok anne adayının yaşadığı sıkıntılardan biridir. Anne olmanın zorluğu, bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren başlar. Annelik, büyük bir fedakârlık gerektirir. Uyku esnasında normalde horlamayan anne adayları, doğuma yaklaştıkça bu şikâyeti sık sık yaşamaya başlarlar. Hamilelikte horlama, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bir durumdur. İnsanlar genellikle kendilerinin horladığını kabul etmekte zorlanırlar ve bu nedenle onları horladıklarına ikna etmek zordur. Özellikle gebelik gibi hassas bir dönemde olan anne adayları için bu durumu kabul etmek daha da zor olabilir. Bu durumda baba adayları, horlamanın varlığını ispatlamak için uyku esnasında video çekmeyi düşünebilirler.


Hamilelikte horlamanın çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerin bilinmesi, horlamanın giderilmesi açısından büyük önem taşır. Hamilelikte horlamanın temel nedenleri aşağıda sıralanmıştır:
  • Burun deliklerinde herhangi bir nedenle meydana gelen tıkanmalar, horlamanın en bilinen sebeplerindendir. Burun delikleri tıkalı olduğunda anne adaylarının nefes alıp verme faaliyetleri zorlaşır. Burunda tıkanmanın en bilinen sebepleri ise burun eti büyümesi veya burun eğriliğidir. Ayrıca grip ve nezle gibi hastalıklar da anne adayının horlamasını artırabilir.
  • Uyku apnesi adı verilen durum nedeniyle anne adayı uyurken birden nefes almakta zorlanır ve kendi horlama sesine uyanır. Uyku apnesi halinde bebeğin oksijen alamaması söz konusu olabilir. Bu nedenle, sık tekrar eden uyku apneleri yaşanması halinde doktorunuza mutlaka danışınız.
  • Birçok anne adayı hamilelikte en az 10 kilo almaya adaydır. Eğer normal bir kilo ile hamilelik başlamışsa sorun olmayabilir. Ancak anne adayı önceden de kiloluysa ve bu kiloya hamilelik kiloları da eklenirse nefes alıp vermek zorlaşır ve bu durumda hamileler horlama yaşamaya başlar.
  • Hamilelikte bazı hormonların salgı düzeylerinde değişiklikler meydana gelir. Buna bağlı olarak mukozalar daha fazla büyüyebilir ve bu durumda gebelerde horlama yaşanır.

Hamilelikte Horlamayı Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?

Gebelikte horlamayı ortadan kaldırabilmek için bazı önlemler alınabilir:
  • Gebelikte horlamayı azaltmak için en kolay yapılması gereken şey yastık değişikliğidir. Özellikle yüksek yastıkla yatmaya özen gösterin ve yastığı çok fazla yatırmadan yatın.
  • Eşinize, horlama başladığında eğer yüz yukarı yatıyorsanız yan dönmeniz için sizi uyarmasını tembih edin.
  • Eğer gribal bir hastalığın etkisi ile horluyorsanız, uyuduğunuz odanın nemli olmasını sağlayın. Bunun için odaya kaynamış su koyabilirsiniz. Kış mevsimindeyseniz peteklere mutlaka su kabı takmayı ihmal etmeyiniz.
  • Horlama çok sesli ve sürekli ise mutlaka doktora başvurunuz. Bazen "altı üstü bir horlama" demenin sonuçları ağır olabilir.

Ekstra Bilgiler

Hamilelikte horlama, yalnızca anne adayının sağlığını değil aynı zamanda bebeğin sağlığını da etkileyebilir. Horlama ve uyku apnesi, annenin uyku kalitesini düşürebilir ve bu da bebeğin gelişimi için gerekli olan dinlenme süresini kısaltabilir. Bu yüzden, hamilelikte horlama şikayetleri ciddiye alınmalı ve gerekli önlemler zamanında alınmalıdır. Ayrıca, hamilelik sırasında kilo kontrolüne dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de horlamayı azaltmada etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Uyku Düzeni Nedir?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Bademcik Horlama Yapar mı?

Bademcik Horlama Yapar mı?

Güncel

Aşırı Horlama Nedenleri Nelerdir?

Aşırı Horlama Nedenleri Nelerdir?

Güncel

Uyku Düzeni Nedir ve Nasıl Yapılır?

Uyku Düzeni Nedir ve Nasıl Yapılır?

Horlama Önleyici

Horlama Önleyici

Bebeklerde Horlama Nedenleri

Bebeklerde Horlama Nedenleri

Horlama Testinin Amacı Nedir?

Horlama Testinin Amacı Nedir?

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama Aleti Nasıl Kullanılır?

Horlama Aleti Nasıl Kullanılır?

Uyku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Uyku Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?